logo A&D Omloop van Vlaanderen
Logo FIALogo FIALogo BRC

6–7 september 2024

Logo Muylle - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Sani centrum Peter Ostyn - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Olivier Construct - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo A&D Trucks - A&D Omloop van Vlaanderen
MOBIL
Logo Sport Vlaanderen - A&D Omloop van Vlaanderen
Godderis

Cédric Cherain aan het feest in Spa Rally

Cédric Cherain aan het feest in Spa Rally

Afgelopen weekend werd in Spa de tweede manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship betwist. In erg moeilijke en wisselvallige weersomstandigheden kregen de dappere toeschouwers een knappe strijd met drie te zien die finaal gewonnen werd door Cédric Cherain.

Met Guillaume De Mévius (sortie Shakedown) verloor de Herock Spa Rally nog voor de start een podiumkandidaat. Cédric Cherain liet het evenwel niet aan zijn hart komen en nam zaterdagmorgen meteen de leiding. Kris Princen zorgde nog even voor wat weerwerk, maar op KP 7 was het met een defecte ophanging game over voor de VW Polo van BMA. Cherain zou uiteindelijk van start tot finish aan de leiding rijden, maar een gemakkelijke zege was het allerminst. Adrian Fernémont bleef immers druk zetten en strandde op 13".

Cédric De Cecco leek aanvankelijk op weg naar de derde plaats, maar een breuk in de transmissie werd hem fataal. Maar met Ghislain De Mévius werd het alsnog een compleet Skoda podium. Patrick Snijers dacht zondagmorgen nog stiekem om de kloof met de oudste zoon van Grégoire De Mévius te dichten, maar hij diende vrede te nemen met de vierde plaats en een eerste scratch in zijn VW Polo.

PJM Cracco leek zijn vijfde plaats van 2018 te bevestigen, maar de oliekoeler van zijn Fiesta liet hem zondagmorgen in de steek waardoor hij de wagen vroegtijdig moest parkeren. Joachim Wagemans dook zo met zijn eigen geprepareerde Peugeot 208 T16 de Top 5 binnen en is klaar voor zijn Tour European Rally campagne die hem in september ook naar Roeselare brengt.

Pascal Gaban bewees ondertussen dat er nog geen sleet op zijn stuurmanskunsten zit. Na een afwezigheid van acht jaar maakte de Brusselaar zijn comeback met een nieuwe Porsche 997 GT3 en reed hij naar een knappe zesde plaats. Daarmee won hij overtuigend de categorie R-GT voor Frederic Bouvy die negende werd.

Een mooi duel in de wedstrijd kregen we ook te zien tussen de Opels van Grégoire Munster en Timo Van Der Marel. Het ganse weekend leek de Nederlander de bovenhand te halen, maar met een ultieme eindsprint was het alsnog de Belgische Junior kampioen die zijn kompaan wist te verschalken en zevende werd. Een duel dat wordt vervolgd, want Van Der Marel gaf reeds te kennen dat hij alle resterende manches van het Jobfixers BRC zal afwerken.

De Top 10 werd afgesloten door Philip Cracco met zijn Ford Fiesta R5. Twee andere R5-rijders haalden de finish niet: Armand Fumal (koppeling) en Vincent Prégardien (rijbewijs ingetrokken).

Gino Büx was de eerste leider in het Historic BRC, maar na een lekke band moest hij het commando afstaan aan Guino Kenis. Maar de BMW rijder had het geluk niet aan zij, want hij moest opgeven met een kapotte aandrijfas. Büx kon niet profiteren, want door problemen met de ontsteking moest ook de Escort rijder de strijd staken. Johnny Delhez kon zo even van de leidersplaats proeven, maar op de slotdag bleek de lokale rijder niet opgewassen tegenover Dirk Deveux die zijn nieuwe Sierra doopte met een eerste overwinning. Stefaan Prinzie (motor) en Patrick Deblauwe (sortie) haalden het einde niet.

Op zondag was er dit jaar voor het eerst een manche van het RACB Criterium in Spa. Een vijftigtal teams profiteerden hiervan om zich op de beruchte proeven te wagen. Daarbij waren het de lokale rijders die de hoofdrol opeisten met een klinkende zege van Thomas Delrez. Jean-Pierre Van de Wauwer reed een tijdje in tweede stelling tot hij met een defecte aandrijfas uit de rally verdween. Zo ging plaats twee naar Jonathan Georges. Jony Vande Walle eindigde als eerste kampioenschapsrijder op plaats drie, maar in de tussenstand is het Johnny Louies die met een achtste plaats zijn leidersplaats in het RACB Criterium verstevigt.

(Foto Jobfixers BRC)