logo A&D Omloop van Vlaanderen
Logo FIALogo FIALogo BRC

6–7 september 2024

Logo Muylle - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Sani centrum Peter Ostyn - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Olivier Construct - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo A&D Trucks - A&D Omloop van Vlaanderen
MOBIL
Logo Sport Vlaanderen - A&D Omloop van Vlaanderen
Godderis

Omloop van Vlaanderen kijkt terug op geslaagde 61ste editie

Omloop van Vlaanderen kijkt terug op geslaagde 61ste editie

De organisatoren van de Omloop van Vlaanderen blikken voldaan terug op hun 61ste editie. Het publiek zakte in grote getale af naar Roeselare om er de tenoren van een tiental kampioenschappen en merkencups aan het werk te zien. En met Ghislain de Mévius kreeg de Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen een mooie winnaar. 

Vrijdagmiddag was er al vroeg veel volk in en rond het rallycentrum. Heel wat mensen genoten ervan om de rijders zelf hun banden te zien wisselen in de ‘Tyre Fitting Zone’, een uniek concept in het Belgische Rallykampioenschap. En ook voor de eerste passage op de Zoning waren er heel wat kijklustigen die verspreid op het evenemententerrein stonden.  

Ook op zaterdag trokken veel rallyfans naar de klassementsproeven en het epicentrum in de Zwaaikomstraat waar ze gratis konden genieten van nog eens drie passages op de Zoning.  

Ook de rally zelf verliep meer dan behoorlijk. De laatste doortocht op Passendale moest wel worden geannuleerd omwille van veiligheidsmaatregelen. De enige domper op een vlekkeloze organisatie maar wel het beste bewijs dat de veiligheidsdiensten en het draaiboek perfect werkten.  

Met de leider in het Belgische rallykampioenschap Ghislain de Mévius kreeg de Omloop van Vlaanderen een gedroomde winnaar, exact 25 jaar nadat zijn vader Grégoire de Mévius de rally op zijn naam schreef. Met Vincent Verschueren en Adrian Fernémont, winnaar nog van de Power Stage, stonden er nog twee Belgische kampioenen op het podium, wat aangeeft hoe hoog het niveau dit weekend lag. 

Ook in de andere klasses lag het niveau ontzettend hoog en kreeg de Omloop met Paul Lietaer in historic, Gilles Pyck in de Clio Cup, Charles Munster in JBRC en Gino Bux in de Stellantis Cup prachtige winnaars. En ook internationaal werd gescoord met onder meer Edgar Vigo Lopez die zich dankzij zijn overwinning in TER 2WD bijna verzekerde van de titel. Daarnaast genoten de toeschouwers ook zichtbaar van de Volvo Euro Cup die heel wat Zweden naar de Rodenbachstad bracht en uiteraard de spectaculaire M-Cup, gewonnen door Tom Ceuppens. 

De organisatie blikt dan ook tevreden terug. ‘Onze formule werkt: een compacte wedstrijd met veel wedstrijdkilometers, de rallypassages in het hartje van ons rallycentrum, de sfeer die we jaar na jaar weten op te krikken, … en dat allemaal in een periode waarin we net recht kruipen na een van de zwaarste gezondheidscrisissen in onze geschiedenis. Het deed veel supporters merkbaar deugd dat ze terug naar de wagens konden kijken op de proeven. We zagen ook heel wat mensen die minder vertrouwd zijn met de sport een kijkje komen nemen in de servicezone. Dat we rally terug dicht bij de mensen kunnen krijgen, verheugd ons. We mogen dan ook fier zijn op onze medewerkers, onze partners, de hulpdiensten en betrokken gemeentebesturen, uiteraard met Stad Roeselare voorop’, klinkt het. 

Veel tijd om te rusten is er niet. De Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen zal deze editie verder evalueren en meteen aan de slag gaan om het volgend jaar nog beter te maken, voor publiek en rijders! Afspraak alvast op 31 augustus voor de shakedown en 2 en 3 september voor 62ste Omloop van Vlaanderen.