logo A&D Omloop van Vlaanderen
Logo FIALogo FIALogo BRC

6–7 september 2024

Logo Muylle - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Sani centrum Peter Ostyn - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Olivier Construct - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo A&D Trucks - A&D Omloop van Vlaanderen
MOBIL
Logo Sport Vlaanderen - A&D Omloop van Vlaanderen
Godderis

Sanicentrum E-Rally: Innovatie met het oog op de toekomst

Sanicentrum E-Rally: Innovatie met het oog op de toekomst

Zoals heel wat Belgen, genieten de deelnemers aan het JobFIXers Belgian Rally Championship (BRC) momenteel van een welverdiende vakantie. Maar, ze beginnen al te denken aan de volgende manche van het kampioenschap, de ConXioN Omloop van Vlaanderen, die op 6 en 7 september op het programma staat.

Een regelmatigheidswedstrijd voor elektrische en hybride wagens

De wedstrijd met Roeselare als uitvalsbasis zet dit jaar een belangrijke stap op internationaal niveau door toe te treden tot de Tour European Rally en zijn 'Historic' variant. Verder is het evenement ook het kader voor een toekomstgerichte nevenwedstrijd, de Sanicentrum E-Rally.

De organiserende club KAMV innoveert al enkele jaren met een wedstrijd voor elektrische wagens, want de E-Rally is al toe aan zijn derde editie. De eerste stappen in die richting kwamen misschien wat te vroeg, maar dit jaar wil KAMV serieus werk maken van de promotie van dit nieuwe type wedstrijd.

"Roeselare is een van de belangrijkste economische centra van Oost- en West-Vlaanderen," verklaren de drijvende krachten van KAMV. "Veel ondernemers, kaderleden en andere werknemers in de regio rijden met elektrische wagens. Deze wedstrijd is voor hen heel toegankelijk. Het reglement is veel minder strikt dan voor de snelheidsrally. Het betreft een regelmatigheidsrally, waarbij een gemiddelde snelheid gerespecteerd moet worden. De snelheid ligt nooit hoog: tussen 45 en 49,99 km/h. Omdat de snelheid nooit hoger is dan 50 km/h, is een rolkooi of een veiligheidsharnas niet verplicht. De regelmatigheidsproeven worden verreden op de klassementsproeven van de rally. De wegen zijn afgesloten, waardoor de risico's heel beperkt zijn. Voor veel handelaars en ondernemers is het een ludieke manier om het dynamisme en tegelijkertijd het ecologische bewustzijn van hun bedrijf te tonen."

Het Polenplein omgetoverd tot 'ecologisch dorp'

De deelnemers aan de Sanicentrum E-Rally hoeven zich geen zorgen te maken over hun autonomie. Ze rijden in totaal slechts 93,5 km tegen de chrono, met tussentijds een ruime pauze om de batterijen (voor de "volledig elektrische" wagens) weer op te laden. De wedstrijd is immers ook toegankelijk voor hybride en op waterstof wagens.

De Sanicentrum E-Rally wordt zaterdag op één dag verreden. De deelnemers krijgen de eer het parcours te openen, een half uur voor hun collega's van de ConXioN Omloop van Vlaanderen. Ze rijden de 5 proeven van de eerste ronde en de 5 van de derde ronde, met daartussen enkele uren om op te laden. Een klein verschil in vergelijking met de snelheidsrally: ze rijden slechts één ronde op de show van Passendale, waardoor de afstand beperkt blijft tot 13 km.

Het opladen tijdens de 2de ronde gebeurt op het Polenplein, "the place to be" voor de E-Rally, in hartje Roeselare. Het Polenplein wordt immers volledig ingericht als "ecologisch dorp". Het publiek kan er elektrische fietsen testen, net als andere alternatieve vervoermiddelen, zoals 'steps', de Segway, enz.

De Sanicentrum E-Rally krijgt een eigen persconferentie op donderdag 5 september om 20h in de gebouwen van JB Motorsport. De administratieve controle is voorzien op vrijdag 6 september. Op zaterdag 7 september zal het startpark geopend zijn vanaf 7h 's ochtends op het Polenplein, waar ook het servicepark van de E-Rally opgetrokken wordt. Vanaf 8h zullen de eerste wagens over het startpodium rijden, alvorens zich uit te leven op de proeven van Passendale, Houthulst, Zilverberg en Rumbeke, gevolgd door de Zoning in Roeselare. De eerste ronde wordt rond de middag afgesloten. Daarna vertrekken de deelnemers voor een tweede, identieke ronde om 17h00. De finish is voorzien om 21h, gevolgd door de prijsuitreiking.

Het gedetailleerde programma, het reglement van de wedstrijd en het inschrijvingsformulier zijn te vinden op de website www.omloopvanvlaanderen.be.

Wanneer binnen enkele jaren diverse kampioenschappen, zowel in rally als op circuit, voorbehouden zullen zijn voor elektrische wagens, zal men zich herinneren dat België, en meer bepaald de Omloop van Vlaanderen, een pionier was op het vlak van ecologische autosport met zijn Sanicentrum E-Rally.