logo A&D Omloop van Vlaanderen
Logo FIALogo FIALogo BRC

6–7 september 2024

Logo Muylle - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Sani centrum Peter Ostyn - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Olivier Construct - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo A&D Trucks - A&D Omloop van Vlaanderen
MOBIL
Logo Sport Vlaanderen - A&D Omloop van Vlaanderen
Godderis

Junior BRC in Roeselare: sterk optreden van Gilles Pyck

Junior BRC in Roeselare: sterk optreden van Gilles Pyck

In het Pirelli Junior BRC werd een open strijd verwacht in de ConXioN Omloop van Vlaanderen, maar dat was buiten Gilles Pyck gerekend. De Peugeot-rijder uit Poperinge domineerde de wedstrijd bij de jongeren en hij ging voluit het duel aan met Timo van der Marel, een referentie van formaat in R2. Daardoor houdt hij de titelstrijd nog even open, want de leider in de tussenstand, Grégoire Munster, kwam niet aan de start met zijn Opel Adam R2.

Al na de openingsproef was het voor iedereen duidelijk dat Gilles Pyck de snelste van het veld was bij de Junioren. Pyck reed Thibauld Mazuin (+12") en Tobias Brüls (13") op ruime afstand. Uiteindelijk zou hij de wedstrijd winnen met 3'36" voorsprong op zijn dichtste achtervolger. Maar, Pyck het systeem van de bonuspunten daagde Gilles uit om te blijven pushen, want een bonuspunt moet je verdienen door algemeen de snelste te zijn in R2. Daarvoor moest hij dus snellere tijden rijden dan Timo van der Marel, als officieel rijder van Opel Nederland een serieuze referentie. Het systeem van de bonuspunten zorgt ervoor dat de Junior-kampioen niet op zijn lauweren kan rusten. Het zorgt ervoor dat niet de regelmatigste, maar de snelste rijder Junior-kampioen kan worden.

Pyck begon zaterdag te jagen op van der Marel en hij naderde ook in de stand tot op 14", maar een lekke band in Passendale maakte een einde aan het duel. Uiteindelijk klokte Pyck toch 9 snelste tijden.

"We hebben heel hard gereden en ik had Timo graag geklopt, maar die lekke band in Passendale heeft ons de das omgedaan," vertelde Gilles, die nog niet zeker is dat hij de East Belgian Rally kan rijden. "Het was zeker geen makkelijke wedstrijd, want de weersomstandigheden waren heel wisselvallig, waardoor het constant opletten was. We moeten nog even bekijken of het financieel haalbaar is. In elk geval staan we in de Condroz weer aan de start."

Thibauld Mazuin kende twee keer pech. Na de eerste klassementsproef blokkeerde de versnellingsbak in eerste versnelling, waardoor hij moest opgeven. Zaterdag scheurde een remleiding. Glenn Snaet verloor vrijdagavond meteen 2'53" door een lekke band in Beveren, maar de jonge rijder uit Staden was vooral op zoek naar vertrouwen: "Het voelt aan alsof dit mijn eerste rally is. Ik heb geen vertrouwen. Dit zijn mijn eerste meters na die zware sortie in de Rally van Wallonië. En meteen moesten we weer in de regen rijden. Nee, ik amuseer me niet," vertelde Glenn vrijdagavond na de eerste etappe. Zaterdag kwam het vertrouwen wel terug en reed hij twee snelste tijden, maar in de slotfase ging hij opnieuw van de baan.

Tobias Brüls liet de kans niet liggen om zijn vijfde podiumplaats van het seizoen te scoren. In de tussenstand ziet hij Gilles Pyck wel doorschuiven naar de tweede plaats: "Ik was tevreden over mijn tijden, zeker in moeilijke omstandigheden door het regenweer, maar Gilles was gewoon sneller dit weekend," vertelde Brüls, die in de volgende wedstrijd, de East Belgian Rally, van het thuisvoordeel kan genieten.

De derde plaats ging naar Munster, maar dan wel Charles Munster, de jongere broer van Grégoire. Met zijn Opel Adam in Cup-versie stuntte hij op de allerlaatste proef nog bijna. Charles reed er de tweede tijd bij de jongeren, op 1"8 van de R2 van Pyck, binnen dezelfde seconde als Lietaer en voor de BMW van Boulat en de Escort van Maeyaert. Veelbelovend.

Foto's

1. Gilles Pyck leverde een sterke prestatie in Roeselare. (BRC Media - Tom Buyse)

2. Tobias Brüls nam een mooie 2de plaats bij zijn eerste deelname aan de Omloop van Vlaanderen. (BRC Media - Karel Leeuwerck)

3. Glenn Snaet was op zoek naar vertrouwen na zijn sortie in de Wallonië maar hij kende twee keer pech. (BRC Media - Karel Leeuwerck)

Junior BRC in Roeselare: sterk optreden van Gilles Pyck Junior BRC in Roeselare: sterk optreden van Gilles Pyck