logo A&D Omloop van Vlaanderen
Logo FIALogo FIALogo BRC

6–7 september 2024

Logo Muylle - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Sani centrum Peter Ostyn - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Olivier Construct - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo A&D Trucks - A&D Omloop van Vlaanderen
MOBIL
Logo Sport Vlaanderen - A&D Omloop van Vlaanderen
Godderis

Jos Verstappen neemt de leiding

Jos Verstappen neemt de leiding

Vandaag wacht de deelnemers in de 63ste A&D Omloop van Vlaanderen een uitdagende wedstrijddag. Op het programma 139 km tegen de klok, verdeeld over vijftien proeven in drie ronden. Jos Verstappen ging het best van start in de eerste ronde en neemt de leiding over van Niels Reynvoet. Het blijft een spannende strijd aangezien het verschil tussen beiden amper 3”2 seconden telt. Zowel Andy Lefevere als Vincent Verschueren kregen af te rekenen met pech waardoor Bjorn Syx de top drie binnenkomt.

Jos Verstappen, die voor het eerst aan de start staat in Roeselare, trok meteen in de aanval opende met de snelste tijd op de eerste proef van de dag, KP Houthulst. Het brengt de Nederlander aan de leiding van de 63ste A&D Omloop van Vlaanderen. Al is het nipt, Niels Reynvoet volgt op 1/10 seconde. Voor Vincent Verschueren kon de dag niet slechter starten. De Skoda Fabia Rally2 verloor al vermogen na de eerste bocht. Andy Lefevere vervolledigt de voorlopige top 3 op 16”9 van de leider.
 
Ook op de langste proef van de dag, KP Passendale, liet Jos Verstappen de snelste tijd noteren en loopt zo 4”6 uit op Niels Reynvoet. Andy Lefevere volgt het tempo van de leiders niet, zijn achterstand telt ondertussen 20”3 seconden. Op 49”5 van de leider volgt Bjorn Syx met de Citroën C3 Rally. Best een goed resultaat aangezien de 63ste Omloop van Vlaanderen pas zijn tweede wedstrijd met een 4x4 aangedreven wagen is.
 
Opnieuw een snelste tijd voor Jos Verstappen op de derde KP van de dag, de Ruiter. Niels Reynvoet volgt op amper 1 seconde, Andy Lefevere op 1”5 seconden waardoor er geen wijzigingen te noteren vallen in de top 3. De drie leiders rijden weg van Bjorn Syx die nu op 57”6 seconden volgt. Onze Noorderburen Bernhard Ten Brinke en Roger Hodenius zijn in een spannende strijd verwikkeld voor plaats 5. Het tijdsverschil tussen beide rijders bedraagt slechts 0”7 seconden.
 
Niels Reynvoet geeft zich nog niet gewonnen en neemt de snelste tijd op KP Zilverberg voor zijn rekening.  Het verschil met leider Jos Verstappen bedraagt nu nog 3”2 seconden. Op Zilverberg noteren we de tweede pechvogel van de dag. Andy Lefevere gaat in de fout en moet zijn VW Polo GTI Rally2 aan de kant parkeren met een afgebroken achterwiel. Hierdoor schuift Bjorn Syx naar plaats drie op een kleine minuut. Bernhard Ten Brinke legt beslag op de vierde plaats en lijkt afstand te nemen van Roger Hodenius. Het verschil tussen beiden bedraagt nu 4”4 seconden.
 
Jos Verstappen sluit de eerste ronde van vandaag af met een ex aequo tijd op KP Zoning. Een knap resultaat voor Niels Reynvoet tegenover de vroegere F1-coureur met zijn circuitervaring. Het verschil tussen beide kemphanen blijft amper 3”4 seconden. Op de voorlopige derde plaats op 1’2 van de leider volgt Bjorn Syx.  Bernhard Ten Brinke volgt op 1’17 van de leider en vergroot zijn voorsprong op Roger Hodenius die een achterstand heeft van 1’22.  Op plaats 6 en 7 vinden we Nicola Stampaert (1’46) en Thibaud Mazuin (1’58). Op de 8ste plaats algemeen, Pieter-Jan Maeyaert die met zijn BMW M3 autoritair aan de leiding staat bij de historics. Jimmy D’Hondt en Bert Coene vervolledigen de top 10. 

Bij de tenoren laat Niels Reynvoet de schouders nog niet zakken: "Vanochtend was onze afstelling te optimistisch, waardoor ik op een nat parcours wat vertrouwen verloor. Tussen de proeven door hebben we de set-up wat aangepast en kwam het goede gevoel terug. Ik ga nog even pushen om te zien of ik Jos Verstappen nog onder druk kan zetten."

De Nederlander laat zich echter niet gek maken. "Weet je, winnen is altijd leuk, maar winnen of tweede worden, het zal mijn leven niet veranderen. Ik blijf mijn tempo rijden. Het kan nog altijd een beetje sneller…"

Maxime Potty, de leider in het kampioenschap, ging deze ochtend opnieuw van start, maar hij heeft besloten om na deze eerste lus de auto definitief in het servicepark te parkeren.