logo A&D Omloop van Vlaanderen
Logo FIALogo FIALogo BRC

6–7 september 2024

Logo Muylle - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Sani centrum Peter Ostyn - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Olivier Construct - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo A&D Trucks - A&D Omloop van Vlaanderen
MOBIL
Logo Sport Vlaanderen - A&D Omloop van Vlaanderen
Godderis

De ConXioN Omloop van Vlaanderen volgt Ieper op in de TER

De ConXioN Omloop van Vlaanderen volgt Ieper op in de TER

Meer internationale uitstraling voor de 60ste jubileum

Het Kampioenschap van België Rally was zelden zo spannend en boeiend als dit jaar en de Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen (KAMV) is vastbesloten om na de zomervakantie met de ConXioNOmloop van Vlaanderen een memorabele manche te organiseren. De oudste wegwedstrijd van het land viert op 6 en 7 september zijn 60ste editie.

"Ter gelegenheid van dat jubileum willen we een groot autosportfeest op poten zetten," kondigen de organisatoren aan. "We werken al verschillende jaren aan een grotere internationale uitstraling van onze wedstrijd. Dit jaar zullen we een grote stap in de goede richting zetten. De ConXioN Omloop van Vlaanderen wordt immers de BRC-wedstrijd die meetelt voor de meeste kampioenschappen en competities."

Ook opgenomen in de nieuwe TER Historic

De grote nieuwigheid is dat de ConXioNOmloop van Vlaanderen mee zal tellen voor de Tour European Rally (TER) in plaats van de… Renties Ypres Rally. De TER is een internationale competitie die zich profileert als alternatief voor het Europees kampioenschap, dus net onder het Wereldkampioenschap. De competitie werd twee jaar geleden gelanceerd en telt vijf (misschien zes) manches in vijf of zes verschillende landen. De debatten worden geopend op 17-19 mei in Antibes. Daarna volgt op 19-20 juli de Rallye de Ferrol in Spanje, waarna de karavaan naar Roeselare komt voor de ConXioN Omloop van Vlaanderen. Daarna volgen de Transilvania Rally (26-29/9) in Roemenië en de Rallye du Valais (17-19/10) in Zwitserland.

Maar, daar stopt het goed nieuws niet. De TER 2WD, TER Production en TER2 Cup, vorig jaar gewonnen door onze landgenoot Joachim Wagemans, zijn automatisch verbonden aan de TER. De ConXioNOmloop van Vlaanderen zal ook meetellen voor de nieuwe Tour European Historic, die zes manches telt, waarvan er slechts drie samenvallen met TER-wedstrijden. De Roeselaarse afspraak is er daar één van, samen met Antibes en de Valais. De TER Historic is al van start gegaan in de Rally Moritz Costa Brava half maart en de Rally van Sanremo op 11-13 april. Tussen de Belgische en de Zwitserse wedstrijd zit nog een tweede uitstap naar Spanje voor de Rallye Rias Altas (5-6/10).

Nederlandse en Engelse competities komen ook naar Roeselare

Maar, dat is nog niet alles, want de ConXioNOmloop van Vlaanderen verwelkomt ook het Open Nederlands Kampioenschap, waar elk jaar een reeks mooie topwagens aan deelnemen. En er zijn twee "kampioenschappen" van de Britse vereniging "Historic Rally Car Register" (HRCR), de Rally Masters en de Mini Sport Cup. De twee laatste competities zijn voorbehouden voor klassiekers die zorgvuldig onderhouden worden door de Britten, die in Roeselare hun enige wedstrijd buiten hun landsgrenzen afwerken. Een wedstrijd op asfalt waar bij de Mini's voor dubbele punten gestreden zal worden.

Porsche Event en E(lectric) Rally op het programma

Op nationaal vlak zal de ConXioN Omloop van Vlaanderen natuurlijk meetellen voor het Historic BRC, de M Cup en het RACB Criterium naast het JobFIXers Belgian Rally Championship. Zonder het Porsche Event te vergeten, specifiek voor de bolides uit Weissach, ongeacht het type en de leeftijd, en de Sanicentrum E Rally, waarmee KAMV blijft innoveren met een regelmatigheidswedstrijd voor elektrische wagens.

The place to be op 6 en 7 september

Het wordt ongetwijfeld een spannende strijd op alle niveaus tijdens het eerste weekend van september. Liefhebbers van mooie wagens zullen niet weten waar eerst te kijken. De bevolking van Roeselare, volgens de laatste telling 62.300 zielen groot, zal gedurende enkele dagen met een paar duizend personen toenemen. Enige talenkennis is aangewezen om te praten met de teams die uit alle hoeken van Europa zullen komen om het spektakel te verzorgen in de buurt van Roeselare en vooral in het rallycentrum. Het zenuwcentrum zal, net als vorig jaar, ondergebracht worden in de gebouwen van JB Motorsport in het servicepark, waar ook de showproef van start gaat en het podium wordt opgesteld.

"De stad Roeselare staat achter ons evenement in dit jubileumjaar," besluit Yves Olivier, KAMV-voorzitter. "Samen met de lokale overheden willen we een evenement organiseren dat familie-vriendelijk is. We willen dat zowel de toeschouwers als de deelnemers zich goed voelen in onze organisatie. We willen bewijzen dat een goed georganiseerde autosportwedstrijd zijn plaats heeft in onze maatschappij, in tegenstelling tot autobestuurders die onverantwoord en gevaarlijk rijden."

Blokkeer alvast het weekend van 6 en 7 september in je agenda. Roeselare wordt dan 'the place to be'.

De ConXioN Omloop van Vlaanderen volgt Ieper op in de TER