logo A&D Omloop van Vlaanderen
Logo FIALogo FIALogo BRC

6–7 september 2024

Logo Muylle - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Sani centrum Peter Ostyn - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo Olivier Construct - A&D Omloop van Vlaanderen
Logo A&D Trucks - A&D Omloop van Vlaanderen
MOBIL
Logo Sport Vlaanderen - A&D Omloop van Vlaanderen
Godderis

Groen licht gekregen; bevestiging op 15 augustus

Groen licht gekregen; bevestiging op 15 augustus

Na bijna 5 maanden zonder competitie, snakt de ganse rallywereld naar het moment waarop de motoren opnieuw kunnen ronken in de velden en bossen en de banden kunnen gieren op asfalt. In België hoopt iedereen dat het JobFIXers Belgian Rally Championship tijdens het eerste weekend van september, net als het Wereldkampioenschap Rally, verder kan gaan. In ons land met de ConXioN Omloop van Vlaanderen in Roeselare.

De vraag die iedereen zich momenteel stelt is: "Zal de gezondheidscrisis toelaten dat de 2de manche van het kampioenschap verreden kan worden?" KAMV, de organiserende club uit Roeselare, vertelt hoe het team zich momenteel voelt…

"Daar de Corona-vooruitzichten in mei hoopgevend waren, beslisten we met het bestuur om alle noodzakelijke voorbereidingen voor de 61ste editie van de ConXioN Omloop van Vlaanderen (TER, BRC, Criterium en RnR Regularity wedstrijd) te laten doorgaan," verklaart Marc Vandemoortele, Secretaris van KAMV en Adjunct-Wedstrijdleider van de rally.

"De inschrijvingen gingen eind mei open en we kregen onmiddellijk veel internationale respons. Het is duidelijk dat iedereen ernaar uitkijkt om opnieuw rally's te kunnen rijden! Enig minpunt aan de grote belangstelling is dat we een wachtlijst dienden aan te leggen. De betrokken deelnemers werden hiervan via email op de hoogte gesteld.

De vergaderingen met de overheid, nl de Rally Commissie, en de Provinciale coördinatievergaderingen, verliepen vlot en de voorlopige goedkeuringen van alle betrokken gemeenten zijn afgeleverd. Sedert 1 juli stelde de Vlaamse Overheid een CERM (Covid Event Risk Model) online ter beschikking van de organisatoren. Samen met de gemeenten werd dit ingevuld omtrent de ConXioN Omloop van Vlaanderen voor de Shakedown, het servicepark, de publiekspunten en het publiekspunt voor het Rally HQ op KP Zoning. Door de nodige maatregelen (beperkt toegelaten publiek, mondmaskers, ontsmettingsgels, looplijnen, extra stewards, beperkt aantal publiekzones…) te voorzien hebben we "code groen" gekregen.

We kunnen echter niet ontkennen dat we ons als organisator niet 100% op ons gemak voelen momenteel. De media brengt ons heel wat "slecht nieuws" omtrent de stijgende besmettingsgraad. De tweede golf komt er aan. Als organisator, als deelnemer en als toeschouwer is het koffiedik kijken. Hoe zal het verder evolueren? Aan ons zal het zeker niet liggen. We werken volop verder aan de voorbereidingen maar houden zeker de mogelijkheid in ons achterhoofd dat er wellicht strengere voorwaarden kunnen opgelegd worden en dat het zelfs tot een annulering zou kunnen komen. We beseffen nu beter dan ooit wat onze collega organisatoren die hun wedstrijd gecanceld zagen kort voor die zou doorgang vinden, doorgemaakt hebben.

Daarom vragen we alle autosportliefhebbers begrip op te brengen voor onze beslissing om nog geen deelnemerslijsten te publiceren en geen voorverkoop van tickets te starten. We houden net zoals jullie angstvallig de evolutie in de gaten en hopen om jullie vanaf 15 augustus (3 weken voor onze wedstrijd) goed nieuws te kunnen brengen."

Alles is dus klaar voor een nieuwe editie van de oudste rally van België. De inschrijvingen stroomden massaal binnen. Onder hen heel wat Britse teams, die de competitie ook missen. Het Criterium is volzet en ook in 'Historic' komt een imposant deelnemersveld aan de start. We moeten alleen de vingers kruisen dat de Belgen voldoende voorzichtig zijn om de gezondheidscrisis niet te verergeren.

(Foto BRC Media - Alexander Ramon)